Disleksija: pitanja i odgovori tema je okruglog stola koji će se održati u Zadru u prostorijama Gradske knjižnice Zadar.
Potaknuti mnogim pitanjima koja muče roditelje djece s ovom poteškoćom odlučili smo organizirati ovaj događaj kako bi roditeljima dali odgovore i dali smjernice kako se nositi s ovom poteškoćom.

Disleksija je skup teškoća koje se očituju u čitanju, pisanju, orijentaciji, razumijevanju teksta, fonološkoj obradi riječi itd. Ona nije bolest i ne liječi se, ali se prikladnom terapijom kod logopeda može znatno ublažiti.

U Hrvatskoj ima 8-10% populacije s disleksijom što uključuje oko 30 000 školske djece. No, nažalost u Hrvatskoj nema sustavnog i organiziranog istraživanja teškoća čitanja i disleksije.

Ako dijete ne može učiti na način kako ga poučavamo, trebamo ga poučavati na način kako može učiti. Zato se trebamo upoznati s disleksijom i načinima kako olakšati učenje učenicima sa disleksijom.
Disleksija ne utječe samo na učenje. Ona može utjecati i na svakodnevne vještine i aktivnosti, a među njima su i socijalna interakcija, pamćenje i nošenje sa stresom.

O svojim iskustvima u radu s djecom s disleksijom govorit će prof. logoped Deniza Marasović i Antonela Puharić Burčul, dipl. defektolog-logoped, te gđa. Stanka Eškinja – roditelj djeteta s poteškoćama u učenju.

Voditelj okruglog stola: prof. logoped Deniza Marasović